XVIII Marsz Szlakiem Powstania Styczniowego Łodź - Dobra

Po raz osiemnasty Oddział Łódź Związku Strzeleckiego zorganizował Marsz Szlakiem Powstania Styczniowego Łódź-Dobra. Marsz upamiętnia bitwę, którą stoczył oddział powstańczy pod dowództwem Józefa Dworzaczka w dniu 24 lutego 1863 r.

Łódzcy strzelcy wyruszyli spod dębu "Kosynier" znajdującego się w Parku Julianowskim w Łodzi. Pod tym dębem 31 stycznia 1863 stawili się łódzcy ochotnicy do powstania, złożyli tam przysięgę na wierność Rządowi narodowemu oraz otrzymali sztandar wyhaftowany przez Łodzianki. Trasa Marszu prowadziła przez Arturówek, Łagiewniki.

Na zakończenie Marszu strzelcy wzięli udział w uroczystościach organizowanych przez społeczność i władze samorządowe gminy Stryków. Na cmentarzu w Dobrej, pod pomnikiem wzniesionym na mogile ponad trzydziestu powstańców, odbyły się uroczystości, w trakcie których strzelcy wystawili posterunek wartowniczy.

Warto nadmienić, że powstańcy polegli w bitwie pod Dobrą są pochowani są także na cmentarzach w Brzezinach i Łodzi. Staraniem OddziaŁu Brzeziny ZS w 1928 r. ufundowany został nagrobek na mogile powstańczej na tamtejszym cmentarzu. Groby powstańcze na Starym Cmentarzu w Łodzi otaczane są opieką strzelców z Oddziału Łódź ZS m.in. w trakcie Tygodnia Patriotycznego.

22.02.2015. 21:42