Szkolenie strzeleckie

Dnia 21 maja br. strzelcy z oddziałów Łódź i Skierniewice wzięli udział w szkoleniu strzeleckim. Dla części uczestników szkolenia był to pierwszy kontakt z bronią bojową, a dla części okazja do doskonalenia swoich umiejętności.

Szkolenie zorganizowane zostało przez 1 batalion kawalerii powietrznej Marszałka Józefa Piłsudskiego. Strzelcy zapoznali się z budową karabinka Beryl wz. 2004, a każdy z uczestników szkolenia miał za zadanie dokonać rozłożenia i złożenia broni.

Następnie osoby, które nie miały jeszcze okazji strzelać z broni bojowej miały okazję strzelać z amunicji ślepej. Zasadniczą częścią było przeprowadzenie strzelania szkolnego nr 1 z karabinka Beryl do figury bojowej nr 23p, z odległości 100 m z wykorzystaniem podpórki. W drugiej części szkolenia przeprowadzono strzelanie szkolne nr 1 z pistoletu WIST do tej samej figury bojowej z odległości 15 m.

Kolejne szkolenie strzeleckie zaplanowane jest na miesiąc wrzesień

Szkolenie odbyło się w ramach realizacji "Planu współpracy Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych i podległych jednostek wojskowych z organizacjami pozarządowymi i innymi partnerami społecznymi w 2015 r."

21.05.2015. 22:47