Relacja z obchodów imienin Józefa Piłsudskiego

Dnia 19 marca br. w Łodzi odbyły się uroczyste obchody imienin Józefa Piłsudskiego. Ponieważ w marcu obchodzone są także imieniny Edwarda i Kazimierza, to uroczystość przybrała charakter wspomnień o trzech Naczelnych Wodzach. Oprócz Pierwszego Marszałka Polski wspominano także marszałka Edwarda Śmigłego-Rydza, a także gen. Kazimierza Sosnkowskiego.

Na skwerze im. Związku Strzeleckiego - "Strzelca", pod Pomnikiem Józefa Piłsudskiego stawiły się liczne poczty sztandarowe oraz delegacje łódzkich władz, służb mundurowych, szkół oraz stowarzyszeń. Gawędę o Józefie Piłsudskim wygłosił prezes Społecznego Komitetu Pamięci Józefa Piłsudskiego w Łodzi Stanisław Świerkowski. Na zakończenie tej części uroczystości zgromadzone delegacje złożyły wieńce i wiązanki kwiatów. Wspólną wiązankę od przedstawicieli organizacji strzeleckich złożyli brygadier Józef Wodziński, inspektor ZS Dariusz Nowiński oraz st. sierż. ZS "Strzelec" Michał Soboń. Po uroczystościach pod Pomnikiem zgromadzeni udali się do Domu - Pomniku Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Na zaproszenie Oddziału Łódź ZS przybył do Łodzi dr Jerzy Kirszak - pracownik naukowy Instytutu Pamięci Narodowej. W drugiej części obchodów wygłosił wykład poświęcony postaci współtwórcy Związku Strzeleckiego, szefowi sztabu I Brygady Legionów Polskich, ministrowi spraw wojskowych II RP oraz Naczelnemu Wodzowi gen. broni Kazimierzowi Sosnkowskiemu.

19.03.2015. 17:46